Twee bewakers van de gevangenis van Condé-sur-Sarthe in het Franse departement Orne zijn dinsdagavond ruim vijf uur gegijzeld door een gevangene. Hij bedreigde met een zelfgemaakt wapen een 52-jarige gevangenisbewaarder en een jongere stagiaire. Zij zijn inmiddels vrijgelaten.

De gijzeling begon rond 19.30 uur, meldt Le Monde. Het Franse ministerie van Justitie zette een crisisteam in.

Rond 22.00 uur arriveerden drie helikopters met zwaarbewapende agenten van de antiterreureenheid RAID. Rond 1.00 uur in de nacht van dinsdag op woensdag gaf de gevangene zich over. De twee gegijzelden waren ongedeerd.

De dader is de 35-jarige Francis Dorffer, die sinds zijn zestiende vastzit. In 2003 werd hij veroordeeld tot dertig jaar celstraf voor het vermoorden van een celgenoot.

Hij pleegde al zeker vijf andere gijzelingen in de twintig gevangenissen waar hij verbleef.

Eerder twee bewakers neergestoken in dezelfde gevangenis

In de gevangenis van Condé-sur-Sarthe zitten gevaarlijke of geradicaliseerde veroordeelden en gevangenen met zware disciplinaire problemen.

In maart stak een geradicaliseerde gevangene twee bewakers neer, waarna de dader zich urenlang in een bezoekersruimte schuilhield met zijn vrouw, die op bezoek was.

Na ongeveer tien uur werden hij en zijn vrouw neergeschoten door een speciale politie-eenheid. De vrouw overleefde die schietpartij niet.