De Democraten in het Amerikaanse Congres en het ministerie van Justitie hebben maandag een compromis gesloten om "toegang te krijgen tot de belangrijkste documenten uit het onderzoeksrapport van Robert Mueller", zei de Democratische voorzitter van de justitiecommissie in het Huis van Afgevaardigden maandag.

Volgens voorzitter Jerrold Nadler gaan deze stukken over "centrale bewijzen" die antwoord zouden kunnen geven op de vraag of de Amerikaanse president Donald Trump het onderzoek naar Russische inmenging gehinderd heeft.

In maart kwamen de onderzoeksresultaten van speciaal aanklager Robert Mueller naar buiten. Mueller deed onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

'Plenaire stemming Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaat door'

Sommige delen uit het onderzoek waren zwart gemaakt. De Democraten vinden dat het rapport volledig openbaar gemaakt moet worden.

Dinsdag stemt het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden plenair over de vraag of minister van Justitie William Barr zich schuldig heeft gemaakt aan minachting van het Congres door het onderzoek niet volledig vrij te geven. Die stemming gaat volgens Nadler ondanks het bereikte compromis door.