De 1922 Committee in het Verenigd Koninkrijk maakte 10 juni bekend welke tien kandidaten kans maken om de aftredende Britse premier Theresa May op te volgen. Na vijf stemrondes zijn er nog twee gegadigden over: Boris Johnson en Jeremy Hunt. De nieuwe leider van de Conservatieve Partij wordt in de week van 22 juli bekendgemaakt. Tot die tijd blijft May aan.

De kandidaten moesten eerder zeker acht nominaties van partijleden in het Lagerhuis binnenslepen om op de kandidatenlijst te komen.

Bij elke stemronde konden alle 313 Tories in het Lagerhuis hun stem kunnen uitbrengen. Wie te weinig stemmen kreeg, viel af. Zo ging dat door totdat er nog twee kandidaten over waren. Nu is het aan de circa 160.000 leden van de partij om zich uitspreken over wie de partijleider moet worden.

Voormalig voorzitter van het Lagerhuis Andrea Leadsom viel af in de eerste ronde. Oud-Brexit-minister Dominic Raab werd in de tweede ronde geëlimineerd. Rory Stewart overkwam hetzelfde in de derde ronde. Esther McVey, Matt Hancock en Mark Harper besloten om uiteenlopende redenen zelf uit de race te stappen. Donderdag voegden Javid en Gove zich als laatsten bij de afvallers.

Dit zijn de twee nog overgebleven gegadigden:

Boris Johnson

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson geldt als topfavoriet om May op te volgen. De 54-jarige Johnson was acht jaar lang burgemeester van Londen. Hij is niet bang voor een harde Brexit - een zonder uittredingsakkoord - en was een van de prominentste figuren binnen de organisatie Vote Leave, die in aanloop naar het referendum in 2016 campagne voerde voor een Britse uittreding.

Jeremy Hunt

Hunt heeft aan beide kanten van de Brexit gestaan. De politicus heeft campagne gevoerd om de Britten ín de EU te houden, maar sinds het referendum stelt hij juist vóór een uittreding te zijn en een 'no deal-Brexit' niet te vrezen. Hij bekleedde diverse ministerposten en was bijna zes jaar de minister van Gezondheid.