Carrie Lam, het hoofd van de uitvoerende macht in Hongkong, heeft maandag laten weten dat de uitleveringswet ondanks het grootschalige protest van zondag gewoon wordt doorgezet.

Zondag demonstreerden ruim een miljoen mensen tegen de nieuwe wet. Volgens de bepaling kunnen criminelen voortaan aan China worden uitgeleverd en daar worden berecht, in plaats van in Hongkong.

"Dit is belangrijke wetgeving die helpt de internationale verplichtingen na te komen in gevallen van grensoverschrijdende misdaad", aldus Lam, die nauwe banden met de Chinese regering onderhoudt.

Het grote protest van zondag heeft voor een politieke crisis gezorgd in Hongkong. Lam laat weten toch door te gaan met de plannen. "We negeren hiermee niet de wens van het volk", zegt de leider. "We hebben goed en aandachtig geluisterd naar wat ze hebben gezegd."

Ondanks de hitte protesteerden zondag een miljoen mensen tegen de wet. Dat is de grootste demonstratie sinds Hongkong in 1997 door het Verenigd Koninkrijk aan China werd teruggegeven. Er werden honderd mensen opgepakt vanwege ongeregeldheden.

Massademonstratie in Hongkong tegen uitlevering aan China
39
Massademonstratie in Hongkong tegen uitlevering aan China