Bij de presidentsverkiezingen in Kazachstan zijn zondag in hoofdstad Noersoeltan (voorheen Astana) ongeveer vijfhonderd mensen opgepakt, meldt persbureau Reuters op basis van cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Kassym-Jomart Tokayev won de verkiezingen.

Om 20.00 uur Kazachstaanse tijd meldde de verkiezingscommissie een opkomst van 77 procent.

Tokayev heeft volgens die exitpolls 70,13 procent van de stemmen gekregen, en zijn naaste achtervolger Amirzhan Kosanov 15,39 procent.

In reactie op de protesten zei Tokayev dat hij zowel de politie als demonstranten wil aansporen tolerant te zijn en dat hij van plan is om de dialoog aan te gaan met jonge activisten die kritisch tegenover de regering staan.

Viceminister van Binnenlandse Zaken Marat Kozhayev meldde dat twee politieagenten gewond zijn geraakt door uit de menigte gegooide stenen en pepperspray.

Tokayev zal blijven samenwerken met oud-president Nazarbayev

Tokayev staat bekend als vertrouweling van Nursultan Nazarbayev, de oud-president die Kazachstan dertig jaar lang regeerde. In maart trad de 78-jarige autocraat terug en schoof hij de 66-jarige Tokayev naar voren als opvolger.

Tokayev, die eerder premier en voorzitter van de senaat was, kondigde eerder al aan dat hij met zijn voorganger zal blijven samenwerken.