Ongeveer vijftig klimaatactivisten van de groepering 'Smash Cruiseshit' hebben zondagmiddag een Nederlands cruiseschip van de Holland-Amerika Lijn, urenlang geblokkeerd in de Duitse stad Kiel. Dat meldt de actiegroep in een persbericht.

Activisten bezetten een kraan, legden bootjes voor de boeg van het schip en blokkeerden bolders, dat zijn bevestigingspunten waar een schip aan wal door wordt vastgelegd.

Naar eigen zeggen protesteerden zij tegen de vervuiling door het schip en wilden zij de aandacht vestigen op de arbeidsomstandigheden aan boord. Het schip 'de Zuiderdam' zou eigenlijk 's middags hebben moeten uitvaren.

De blokkade duurde volgens de activisten vanaf het eind van de middag tot en met kwart over tien 's avonds. 32 mensen zouden zijn gearresteerd, waarvan er 30 in hechtenis zouden zitten.

'Geen tolerantie voor uitbreiding van cruises'

"In de afgelopen jaren hebben we keer op keer flyers verspreid. De zeehaven van Kiel heeft echter altijd geprobeerd onze vrijheid van vergadering op elke denkbare manier te beperken en te voorkomen dat we ons tot passagiers wenden", zegt een activist genaamd Johanna in het persbericht.

"Nu maken we op deze manier duidelijk: we tolereren geen verdere uitbreiding van cruises." 'De Zuiderdam' probeert Kiel zo snel mogelijk alsnog te verlaten.