President Igor Dodon van Moldavië is door opperrechters gepasseerd. Hij is aan de kant geschoven bij de vorming van een nieuwe regering.

Het constitutionele hof gelastte Pavel Filip, de laatste premier die een regering heeft geleid, zondag het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Filip deed dit onmiddellijk en de volgende stembusgang staat begin september op de agenda.

In het land zijn drie maanden geleden parlementsverkiezingen geweest, maar het is niet mogelijk gebleken een coalitieregering te vormen.

Zaterdag leek er toch nog met de zegen van Dodon een coalitieregering te worden gevormd. Die zou worden geleid door ex-minister Maia Sandu.

Onwaarschijnlijk bondgenootschap met pro-Europees ACUM-blok

Dodons socialistische partij met Russische wortels had zaterdag aangekondigd een coalitieregering te vormen met het pro-Europese ACUM-blok, een onwaarschijnlijk bondgenootschap dat ontworpen was om de partij van zijn grote tegenstander Vladimir Plahotniuc buiten de macht te houden.

Plahotniucs Democratische Partij van Moldavië zei dat de nieuwe regering had geprobeerd de macht aan Rusland toe te vertrouwen.

Omdat Dodon weigerde de gevormde regering te ontbinden, besloten rechters hem af te zetten.

Moldavië is het armste land van Europa

Moldavië is kleiner dan Nederland en telt 3,5 miljoen inwoners. Het is het armste land van Europa met een bruto binnenlands product (bbp) per inwoner van ongeveer 7.500 dollar. Het Nederlandse equivalent is ongeveer acht keer zo hoog.

Het land ligt ingeklemd tussen Oekraïne en Roemenië. Moldavië was van 1940 tot 1991 onderdeel van de Sovjet-Unie. Sinds die unie is ingestort, verkeert Moldavië in een vrijwel permanente crisis. Een deel van het land is feitelijk afgescheiden en in handen van pro-Russische separatisten.