Ongeveer een miljoen mensen in Hongkong protesteerden tegen de voorgenomen wetgeving waarmee verdachten aan het vasteland van China kunnen worden uitgeleverd om daar berecht te worden. Het was de grootste betoging in dertig jaar.

Het protest verliep grotendeels vreedzaam, met enkele incidenten en een handvol arrestaties, waarbij de politie pepperspray gebruikte. De organisatie schatte de opkomst op 1 miljoen mensen.

Hongkong was een Britse kolonie en is in 1997 teruggegeven aan China, maar de regio heeft sindsdien en autonome status met een eigen rechtssysteem. Veel inwoners zien de rest van China als buitenland.

Ze vrezen dat de vereenvoudiging van de uitlevering van verdachten aan de rest van China het eigen rechtssysteem - dat op westerse leest is geschoeid - zal ondermijnen.

Meer dan tienduizend mensen gingen zondag de straat op. (Foto: AFP)

De verdachten zouden elders in China niet op een eerlijk proces kunnen rekenen. Ondernemers in Hongkong zijn ook bang dat de nieuwe wet de goede naam van de metropool schaadt. Hongkong wordt als een vrij en liberaal internationaal handelscentrum beschouwd.

De volksvertegenwoordiging van Hongkong behandelt de wet woensdag.