De Soedanese protestbeweging Sudanese Professionals Association (SPA) riep zaterdagavond op tot een landelijke campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid. De oproep is een reactie op de arrestaties van drie oppositieleiders op vrijdag en zaterdag.

In een verklaring liet de SPA weten dat de campagne "zondag begint en eindigt als er een burgerregering aan de macht komt in het land". Volgens de SPA is "ongehoorzaamheid een vreedzame daad, waarmee het krachtigste wapenarsenaal ter wereld op z'n knieën gekregen kan worden".

Oppositieleider Mohamed Esmat van de SPA werd vrijdag gearresteerd. Dit gebeurde kort na zijn ontmoeting met de Ethiopische premier Abiy Ahmed.

Ismail Jalab, leider van rebellengroep SPLM-N, en zijn woordvoerder Mubarak Ardol zitten sinds zaterdag vast.

Zeker 61 doden na aanval op demonstranten

Een kamp vol demonstranten in de Soedanese hoofdstad Khartoem werd op 2 juni aangevallen door gewapende milities die aan de kant van het leger staan. Daarbij kwamen zeker 61 mensen om het leven en raakten honderden mensen gewond.

Sinds de militaire coup in april, waarbij oud-president Omar Al Bashir gedwongen moest aftreden, vindt er in Soedan een strijd om de macht plaats. De strijd gaat tussen de junta en oppositiegroepen.