Het openbaar ministerie in Saoedi-Arabië wil dat een achttienjarige man de doodstraf krijgt omdat hij in zijn kinderjaren heeft deelgenomen aan protesten tegen de regering. Dat blijkt uit onderzoek van CNN.

Murtaja Qureiris werd in september 2014, toen hij dertien jaar oud was, gearresteerd en zit sindsdien gevangen. Amnesty International roept Saoedi-Arabië op om van de doodstraf af te zien.

Hij wordt vervolgd voor onder meer deelname aan protesten in 2011 in de provincie Ash-Sharqiyyah, het gooien van molotovcocktails naar een politiebureau en lidmaatschap van "een terroristische organisatie".

"Het is ijzingwekkend dat Murtaja Qureiris executie tegemoet kan zien voor misdrijven waarbij hij deelneemt aan protesten terwijl hij nog maar tien jaar oud was", zegt Lynn Maalouf van Amnesty International.

Volgens hem zou het niet de eerste keer zijn dat iemand in Saoedi-Arabië ter dood wordt veroordeeld voor misdaden in zijn jeugd. Eerder dit jaar werden 37 mannen geëxecuteerd, onder wie Abdulkareem Al Hawaj, die op zijn zestiende gearresteerd was.