De leden van de Vredes- en Veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie (AU) hebben donderdag besloten de militaire regering van Soedan te schorsen. Het land mag niet meer deelnemen aan AU-activiteiten totdat er een burgerregering is gevormd.

De raad deed die aankondiging na een vergadering in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa, waar werd gesproken over het geweld dat eerder deze week uitbrak in Soedan. Na de militaire coup die president Omar Al Bashir begin april uit het zadel wipte, ruziën de junta en oppositiegroepen over een overgang naar een democratische burgerregering.

Afgelopen zondag werd een protestkamp vol demonstranten in de Soedanese hoofdstad Khartoem aangevallen door gewapende milities die aan de kant van het leger staan. Daarbij kwamen zeker 61 demonstranten om het leven en raakten honderden anderen gewond.

Na het geweld werd de militaire raad die Soedan leidt wereldwijd breed veroordeeld. De raad heeft een onderzoek aangekondigd, maar er bestaan grote twijfels over de onafhankelijkheid daarvan. De oppositie heeft aangekondigd de gesprekken met het leger over de overgang naar een burgerregering te hebben afgebroken.

Diplomatieke bronnen melden dat de Ethiopische premier Abiy Ahmed aankomende vrijdag naar Khartoem zal afreizen om te bemiddelen tussen het leger en de demonstranten.

AU heeft weinig tanden in complex dossier

Of de schorsing van Soedan door de AU veel gevolgen voor het land zal hebben, valt te bezien. De junta wordt nog steeds gesteund door Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte - allemaal langdurige broodheren van het regime in Khartoem.

Hoewel de statuten van de AU stellen dat een militaire coup altijd moet worden veroordeeld, zijn die voorschriften niet heel duidelijk. Zo stelde de Egyptische generaal Abdul Fattah Al Sisi zich verkiesbaar als president, nadat hij eerder aan het hoofd van een militaire coup stond. Dat mag niet volgens de AU-statuten, maar de intergouvernementele Afrikaanse organisatie kon het uiteindelijk slechts slikken.