Bij de Deense verkiezingen is na het tellen van de stemmen duidelijk geworden dat het politieke klimaat in Denemarken naar links is omgeslagen. De rechts-conservatieve Deense Volkspartij werd gehalveerd.

Mette Frederiksen, de leider van de sociaaldemocraten, werd uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen. Haar belofte tot meer welzijn voor burgers door hogere belastingen in te voeren, die deels gericht zijn op de financiële sector, trok veel stemmers haar kant op.

Het resultaat suggereert dat kiezers genoeg hebben van de harde lijn van de Deense Volkspartij. Frederiksen wordt de jongste Deense premier ooit en de tweede vrouwelijke regeringsleider. Wel worden er langdurige vormingsgesprekken verwacht.

Frederiksen valt op in het sociaaldemocratische kamp, omdat ze heeft ingestemd met ietwat hardere regels over buitenlandse arbeidskrachten, zonder daarbij moslims te stigmatiseren zoals de nationalisten in het land hebben gedaan.

De huidige centrumrechtse premier Lars Løkke Rasmussen erkende zijn nederlaag en zei donderdag zijn ontslag bij de Deense koningin in te dienen.