Het dodental na het neerslaan van het protest tegen de militaire machthebbers in Soedan is opgelopen tot zestig, stelt een doktersorganisatie die dicht bij de demonstranten staat. Veiligheidstroepen ontruimden dinsdag kampen van demonstranten.

De machthebbende militairen in Soedan zeiden dinsdag naar aanleiding van het geweld van maandag in de hoofdstad Khartoem alle afspraken met de oppositiepartijen op.

Het leger en de oppositie waren in gesprek over de toekomst van het land. Luitenant-generaal Abdel Fattah Al Burhan stelde dat de coalitie van oppositiepartijen net zozeer verantwoordelijk was voor de vertraging in het maken van die toekomstplannen. Hij maakte dinsdag verder bekend dat er binnen negen maanden verkiezingen zullen worden gehouden.

De oppositie heeft sinds afgelopen maandag een algehele politieke staking afgekondigd en riep op tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

Ook roepen de oppositiegroepen het buitenland op om de coup, zoals zij de machtsovername van de militairen noemen, te veroordelen en de rechtmatigheid ervan af te wijzen.