Het Soedanese leger is begonnen met het uiteenslaan van het protest tegen de militaire machthebbers in het land. Daarbij zouden negen doden en meerdere gewonden zijn gevallen, stelt een overkoepelende medische organisatie.

Volgens de Soedanese Professionals Association zijn er veel militairen ingezet bij de sit-in in de hoofdstad Khartoem. Op sociale media melden verschillende mensen dat er wordt geschoten op de demonstranten, maar dat is niet bevestigd.

Een getuige liet aan persbureau Reuters weten dat de protestlocatie onbereikbaar is doordat diverse wegen zijn geblokkeerd. In het nabijgelegen Omdoerman zouden demonstranten wegen blokkeren met stenen en brandende autobanden.

De oppositie heeft al meerdere malen met de legerleiding onderhandeld over een overgangsregering in Soedan. In april zette het leger president Omar Al Bashir aan de kant na maanden van protesten.

Deze demonstranten zijn daarna niet gestopt en willen dat het leger de macht overdraagt aan een gekozen regering. Daar heeft de militaire raad, die voor maximaal twee jaar is aangesteld, tot dusver geen gehoor aan gegeven.

Gevallen president verdacht van opruiing

Al Bashir kwam dertig jaar geleden door een coup aan de macht. Sinds zijn val zit hij in de gevangenis. Een Soedanese procureur-generaal vervolgt de politicus voor opruiing en betrokkenheid bij het doden van demonstranten toen hij aan de macht was.

Al Bashir wordt door het Internationaal Strafhof in Den Haag verdacht van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.