Een nationaal onderzoek van de Canadese overheid naar de vermissing en dood van honderden inheemse vrouwen bestempelt de kwestie als een 'Canadese genocide'.

Het onderzoeksresultaat lekte vrijdag (lokale tijd) uit via de zender CBC. In het twaalfhonderd pagina's tellende document staat beschreven hoe inheemse vrouwen decennialang mikpunt waren van geweld en kolonialisme.

Volgens de onderzoekers zijn zeker twaalfhonderd vrouwen uit de inheemse gemeenschap sinds 1980 vermist geraakt of vermoord. Ze stippen echter aan dat de getallen nooit definitief kunnen worden. Volgens belangengroepen gaat het werkelijke aantal slachtoffers richting de vierduizend.

In het onderzoek wordt gesteld dat de term genocide omstreden is, maar dat die term volgens de conclusie gerechtvaardigd is.

"De optelsom van de sociale gewoonten en aannames die worden beschreven in dit rapport is genocide", schrijven de onderzoekers. "De bevindingen zijn dat het geweld tegen inheemse vrouwen, meisjes en lhbt als genocide gekenmerkt kan worden."

Meer dan tweeduizend betrokkenen

De veelbesproken moord op de tiener Tina Fontaine in 2014 wakkerde de roep om betere bescherming van inheemse vrouwen aan. De regering van premier Justin Trudeau begon vervolgens met het onderzoek.

Het onderzoek richtte zich op de systematische oorzaken van geweld tegen inheemse vrouwen en op het voorkomen daarvan. Daarvoor is met meer dan tweeduizend getuigen gesproken, onder wie overlevenden en nabestaanden.

Inheemse gemeenschap wachtte lang

CBC zegt dat in het rapport 230 aanbevelingen die geweld tegen de inheemse gemeenschap moeten verminderen genoteerd staan. De zender wilde die adviezen niet bekendmaken voor de publicatie van het onderzoek, dat voor maandag gepland staat.

De inheemse bevolking van Canada telt ruim 1,6 miljoen mensen. De gemeenschap wacht al lang op de resultaten van dit onderzoek.

"Het duurde veertig jaar om dit voor elkaar te krijgen", zegt woordvoerder Roby Bourgeois tegen de BBC. "Het lukt alleen omdat we veel herrie maakten."