Bergbeklimmers mogen alleen nog de Mont Blanc beklimmen als ze een kamer hebben geboekt in een van de hutten op de flanken van deze berg. Dat hebben de Franse autoriteiten besloten in een poging de overbezetting op de berg tegen te gaan.

De Alpenpiek trekt jaarlijks bijna 25.000 klimmers. De dagelijkse drukte leidt tot oplaaiende gemoederen en ongebreideld illegaal kamperen. Burgemeester Jean-Marc Peillex voerde eerder ook al regels in met het doel om de veiligheid van klimmers te waarborgen.

Vanaf zaterdag moeten mensen die hopen de 4.810 meter hoge berg via de standaardroute te beklimmen een kamer in een van de drie schuilhutten boeken als hun beklimming een overnachting omvat, wat meestal het geval is.

Een 25-jarige Slowaak kwam vrijdag om het leven, nadat hij 250 meter naar beneden was gevallen aan het begin van de standaardroute, die ook wel bekendstaat als Route Royale. Vorig seizoen kwamen vijftien klimmers op de berg om het leven.

De Franse regels volgen na veel ophef over de Mount Everest. Op de hoogste berg ter wereld zijn recentelijk negen bergbeklimmers omgekomen of vermist geraakt. Uitputting en vermoeidheid, mede door drukte op de route naar de bergtop, speelden een rol bij de meeste sterfgevallen.