De donderdag gearresteerde kapitein van het cruiseschip dat op een rondvaartboot botste in het Hongaarse Boedapest, ontkent dat hij regels heeft overtreden. Bij het ongeluk kwamen zeker zeven mensen om het leven.

Het cruiseschip dat werd bestuurd door de Oekraiënse kapitein botste woensdag op de Donau tegen een kleinere rondvaartboot met Zuid-Koreaanse toeristen. De rondvaartboot kapseisde hierna. Naast de 7 doden worden nog zeker 21 opvarenden vermist. Er wordt van uitgegaan dat zij het ongeluk niet hebben overleefd.

De Hongaarse politie maakte donderdag bekend dat zij een strafrechtelijk onderzoek zou instellen naar het ongeluk. Op donderdagavond werd de kapitein aangehouden.

De romp van de boot werd gevonden op een paar honderd meter van de plek waar het schip aanvankelijk aanmeerde.

Volgens de Hongaarse politie werden de reddingsinspanningen belemmerd door hoge waterstanden, sterke stroming en slechte zichtbaarheid. "Degenen die vastzaten in de romp of eronder, kunnen pas worden opgetild nadat het wrak uit het water is getrokken", luidt een politieverklaring.

Bewakingsbeelden tonen dodelijke aanvaring in Boedapest
33
Bewakingsbeelden tonen dodelijke aanvaring in Boedapest

'Toeristen droegen bij aanvaring geen zwemvesten'

De Hongaarse premier Viktor Orbán bracht donderdag zijn condoleances over aan Seoel. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei dat de autoriteiten met de Hongaarse regering zouden samenwerken om de oorzaak van het ongeluk te onderzoeken.

Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken droegen de toeristen bij de aanvaring geen zwemvesten.