De Hongaarse politie heeft donderdagavond de Oekraïense kapitein van het cruiseschip dat woensdag in Boedapest met een rondvaartboot botste gearresteerd. Zeven mensen kwamen daarbij om en 21 mensen zijn op dit moment nog vermist.

De 64-jarige kapitein, C. Yury uit Odessa, is aangehouden op verdenking van roekeloos gedrag in waterverkeer.

Aan boord van de rondvaartboot op de Donau waren 33 Zuid-Koreaanse toeristen en gidsen en twee Hongaarse bemanningsleden. Zeven van hen werden levend uit het water gehaald.

Sommige slachtoffers met onderkoelingsverschijnselen moesten per ambulance naar het ziekenhuis worden overgebracht.

'Weinig kans op vinden van meer overlevenden'

Er is volgens Hongaarse reddingswerkers weinig kans op het vinden van meer overlevenden.

"Ik zou niet zeggen dat er geen hoop is, maar er is een minimale kans om overlevenden te vinden", zei Pal Gyorfi, woordvoerder van de Hongaarse nationale ambulancedienst, tegen staatszender M1.

Volgens hem komt dat niet alleen door de lage watertemperatuur, maar ook door de sterke stroming en de kleding die de mensen die in het water zijn gevallen droegen.

Bewakingsbeelden tonen dodelijke aanvaring in Boedapest
33
Bewakingsbeelden tonen dodelijke aanvaring in Boedapest

'Romp van cruiseschip is gevonden'

De twee boten botsten op elkaar, waarna de rondvaartboot onder een brug bij het parlementsgebouw van Hongarije werd gezogen. Er is een strafrechtelijk onderzoek om de oorzaak van het ongeluk te achterhalen gestart.

Hongaarse ambtenaren meldden dat de romp van de boot gevonden is op een paar honderd meter van de plek waar het schip aanvankelijk aanmeerde.

Volgens de politie worden de reddingsinspanningen belemmerd door hoge waterstanden, sterke stroming en slechte zichtbaarheid. "Degenen die vastzaten in de romp of eronder, kunnen pas worden opgetild nadat het wrak uit het water is getrokken", zo luidt een politieverklaring.

'Toeristen droegen bij aanvaring geen zwemvesten'

De Hongaarse premier Viktor Orbán bracht donderdag zijn condoleances over aan Seoel. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei dat de autoriteiten met de Hongaarse regering zouden samenwerken om de oorzaak van het ongeluk te onderzoeken.

Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken droegen de toeristen bij de aanvaring geen zwemvesten, terwijl dat volgens het ministerie wel gebruikelijk is bij boottochten over de Donau.