De Kosovaarse minister van Buitenlandse Zaken Behgjet Pacolli verbiedt een bezoek van de Servische premier Ana Brnabic aan Kosovo, omdat zij racistische opmerkingen zou hebben gemaakt. De spanningen tussen de buurlanden zijn daardoor verder opgelopen.

"Ik zal de Servische premier niet toestaan om Kosovo binnen te komen zolang ze een racistische ideologie tegen de bevolking van Kosovo handhaaft," schreef minister Pacolli op Facebook.

De stap komt een dag nadat de Servische premier Kosovo's bewind omschreef als "de ergste vorm van populisten" en "mensen die letterlijk uit het bos komen".

Dit zei ze omdat veel vooraanstaande Kosovaarse politici in de late jaren negentig voormalige strijders waren in de guerrillaoorlog tegen Servië. "Deze mensen zijn terroristen die niet zijn veroordeeld," voegde Brnabic eraan toe.

Servië en Kosovo hebben een gespannen relatie

Servië en zijn voormalige provincie, waarvan de inwoners voornamelijk etnisch Albanees zijn, hebben nog steeds een gespannen relatie. Kosovo heeft zich twee decennia geleden afgescheiden van Servië en de onafhankelijkheid uitgeroepen.

Onderhandelingen om de banden te normaliseren, zijn de afgelopen maanden stukgelopen na een reeks diplomatieke botsingen.