Het nieuwe kabinet in Zuid-Afrika bestaat voor het eerst voor de helft uit vrouwelijke ministers, heeft de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa donderdag bekendgemaakt.

Eén van de nieuwe vrouwelijke ministers komt zelfs uit de oppositie. Patricia de Lille van de Goede Partij werd door Ramaphosa benoemd tot minister van Infrastructuur en Ontwikkeling. De ministers zijn donderdag beëdigd.

Ramaphosa heeft als nieuwe president onder meer beloofd corruptie tegen te gaan. Volgens de BBC is het een "verrassing" dat er zoveel vrouwelijke ministers zijn benoemd. Critici hebben echter wel vraagtekens bij zijn plannen gezet.

"Hij heeft beloofd corruptie uit te roeien. Maar correspondenten zeggen dat mensen hierover twijfelen, omdat hij vicepresident David Mabuza heeft behouden", zegt de Zuid-Afrikaanse journalist Verashni Pillay.

Mabuza, een bekende van de voormalige president Jacob Zuma, ontkent beschuldigingen van betrokkenheid bij politieke moorden.

Ramaphosa werd president nadat Zuma onder druk was afgetreden

De 66-jarige Ramaphosa werd in februari vorig jaar president van Zuid-Afrika, nadat Zuma onder druk van het ANC na negen jaar regeren was afgetreden. Ramaphosa begint nu aan een officiële termijn van vijf jaar.

Het ANC is sinds de overwinning van Nelson Mandela in 1994 doorlopend aan de macht.

De partij van de beroemde antiapartheidsactivist was de afgelopen kwart eeuw landelijk nooit onder de grens van 60 procent van de stemmen gezakt. Dit is bij de laatste verkiezingen dus wel gebeurd. Kiezers zijn boos over corruptieschandalen en de hoge werkloosheid.