Een Britse rechtbank zou zich donderdag buigen over een Amerikaans verzoek om uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange, maar heeft de zitting uitgesteld tot 12 juni. Assange is volgens zijn advocaat "te ziek" om de rechtbank via een videoverbinding vanuit de gevangenis te woord te staan.

Klokkenluidersorganisatie WikiLeaks trok eerder al aan de bel vanwege de gezondheidstoestand van haar oprichter. Assange verblijft momenteel in de ziekenboeg van de Londense gevangenis Belmarsh, waar hij vastzit in afwachting van mogelijke uitzetting naar Zweden of de Verenigde Staten.

Volgens WikiLeaks is Assange in de zeven weken dat hij nu in de gevangenis zit veel gewicht verloren. Zijn gezondheid, die al niet geweldig was, zou verder achteruit zijn gegaan.

De VS wil de Australiër vervolgen voor spionage. Via WikiLeaks lekten honderdduizenden documenten over de Amerikaanse oorlogsvoering in Afghanistan en Irak.

Advocaat wilde uitstel van zitting in Zweden

De advocaat van Assange had gevraagd of een zitting bij een Zweedse rechtbank uitgesteld kon worden, maar dit verzoek is woensdag afgewezen. Zweden onderzoekt Assanges mogelijk betrokkenheid bij twee verkrachtingen in 2010.

Assange ging in 2012 naar de Ecuadoraanse ambassade in Londen, kort nadat hij in het Verenigd Koninkrijk op borgtocht was vrijgelaten. De vrijlating had betrekking op de Zweedse verkrachtingszaak.

Arrestatiebevel was ingetrokken

Twee jaar geleden werd het arrestatiebevel door Zweden ingetrokken. De zaak werd eerder deze maand heropend, nadat Assange was gearresteerd in de ambassade.

De Australiër heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Hij zegt dat de vrouwen hebben ingestemd met seks en stelt dat Zweden de zedenzaak als excuus gebruikt om hem uit te leveren aan de Verenigde Staten.

Julian Assange: Journalistieke held of criminele hacker?
212
Julian Assange: Journalistieke held of criminele hacker?