De Hongaarse politie start een strafrechtelijk onderzoek naar de aanvaring tussen een rondvaartboot en een groter cruiseschip van woensdag. De rondvaartboot is gekapseisd, waarna zeker zeven mensen zijn verdronken. Nog zeker 21 opvarenden worden vermist.

De boten botsten tegen elkaar in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, ter hoogte van het parlementsgebouw.

Voor de levens van de vermisten wordt gevreesd. De Hongaarse politie zegt niet zeker te zijn of er nog mensen onder of in het omgeslagen vaartuig vastzitten. Een Hongaarse ambulancebroeder meldde donderdag dat er "minimale hoop" is op meer overlevenden.

Aan boord waren 33 Zuid-Koreaanse toeristen en 2 Hongaarse bemanningsleden. Zeven van hen zijn levend uit het water gehaald. Sommige slachtoffers met onderkoelingsverschijnselen moesten per ambulance naar het ziekenhuis worden overgebracht.

De reddingsoperatie wordt bemoeilijkt door het hoge waterpeil en de sterke stroming van de Donau. Die hangen samen met de hevige regenval van de afgelopen weken. Duikers werden geassisteerd door vaartuigen in de buurt die met lichten schenen op de plaats waar de boot is gezonken.

Bewakingsbeelden tonen dodelijke aanvaring in Boedapest
33
Bewakingsbeelden tonen dodelijke aanvaring in Boedapest

Seoul: 'Overledenen droegen geen zwemvesten'

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei donderdagochtend dat de Zuid-Koreaanse toeristen die bij de aanvaring zijn omgekomen geen zwemvesten droegen. Volgens het ministerie is het wel "gebruikelijk" dat passagiers een zwemvest dragen als ze een boottocht over de Donau maken.

Zuid-Korea heeft bevestigd dat nabestaanden van de overledenen zo snel mogelijk naar Hongarije zullen afreizen.