Duizenden inwoners van staten in het midden en zuiden van de Verenigde Staten hebben hun huizen verlaten, omdat die dreigen te worden overspoeld door buiten hun oevers getreden rivieren of dijkdoorbraken.

Delen van de VS worden al dagen geteisterd door slecht weer. Ook is een recordaantal tornado's overgetrokken. De wervelstormen hebben veel schade aangericht. Er zijn tot nu toe zes doden gevallen.

Een van de getroffen staten is Arkansas. Gouverneur Asa Hutchinson heeft de noodtoestand afgekondigd. Er zijn twaalf snelwegen afgesloten en vierhonderd huishoudens zijn geëvacueerd.

Ook in de staat Oklahoma is alleen al op woensdag op sommige plaatsen 75 millimeter regen gevallen. De National Guard houdt toezicht op de 32 kilometer lange, zeventig jaar oude rivierdijken die tienduizend huizen moeten beschermen. Tot nu toe houden de dijken het water nog tegen.

In het Midden-Westen van de Verenigde Staten zijn de afgelopen twee weken ruim driehonderd tornado's gemeld. In het hele land staat de teller op vijfhonderd wervelstormen in de afgelopen maand. Naast Arkansas en Oklahoma zijn met name de staten Kansas, Louisiana, Iowa en Ohio getroffen. Daar hebben de tonado's tot grote verwoestingen geleid.

Drone legt 'ergste overstroming ooit' vast in Arkansas
47
Drone legt 'ergste overstroming ooit' vast in Arkansas