Wereldwijd zijn rivieren ernstig vervuild door antibiotica. Dat stelt een team van wetenschappers van verschillende universiteiten, geleid door de Universiteit van York.

Het onderzoek omvatte 711 rivieren in 72 landen, verdeeld over zes continenten. Grote rivieren zoals de Seine, Thames, Tiber en Tigris werden meegenomen in het onderzoek.

In 65 procent van de wateren werd een gevaarlijk hoge hoeveelheid antibiotica aangetroffen. In sommige rivieren werd meer dan driehonderd keer de 'veilig' geachte hoeveelheid gemeten.

Vooral rivieren in Afrika en Azië zijn ernstig vervuild. Op veel plekken geldt daar een acuut gevaar voor mensen, dieren en planten. Ook in Europa, Zuid-Amerika en Noord-Amerika werden risicogebieden gevonden.

De onderzoekers noemen de resultaten "schokkend en zorgwekkend". Door het dumpen van antibiotica in rivieren bouwen bacteriën er sneller weerstand tegen op, waardoor medicatie tegen ziektes onbruikbaar wordt.

Ook zorgt de vervuiling voor minder schoon drinkwater, wat naast de gevolgen voor de mens grote ecologische gevolgen heeft voor de natuur.