Liviu Dragnea, de voorzitter van het Roemeense Lagerhuis, moet definitief een celstraf van 3,5 jaar uitzitten. Dat heeft het Roemeense hooggerechtshof maandag bepaald.

Dragnea, die tevens de leider van de sociaaldemocratische regeringspartij (PSD) is, werd vorig jaar al veroordeeld wegens machtsmisbruik, maar vocht die uitspraak toen aan.

Het Roemeense hooggerechtshof geeft de lagere rechtbank echter gelijk, waardoor de veroordeling van Dragnea nu definitief is. Hij zal naar verwachting maandag nog daadwerkelijk naar de gevangenis gaan.

De 56-jarige Dragnea heeft volgens de rechtbank niet alleen zelf zijn macht misbruikt, maar spoorde anderen aan dat ook te doen. Zijn taken in het parlement worden voorlopig overgenomen door premier Viorica Dancila, een partijgenoot van Dragnea.

Parlementsvoorzitter had nog voorwaardelijke straf openstaan

In april 2016 kreeg Dragnea al een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar, omdat hij betrokken was bij verkiezingsfraude. Die voorwaardelijke periode is opgenomen in de celstraf die hij moet uitzitten.

De sociaaldemocratische PSD is met 154 zetels de grootste partij in het Roemeense parlement. De partij vormt samen met de liberale ALDE-partij de regering.