De rechts-radicale partij Vlaams Belang heeft grote winst geboekt bij de verkiezingen in België. Op basis van voorlopige verkiezingsuitslagen springt de partij van drie naar achttien zetels in het federale parlement.

Daarmee is het Vlaams Belang de tweede partij geworden. De winst van de partij ging vooral ten koste van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) van Bart De Wever en van de christendemocraten.

De Wever erkende zijn verlies zondagavond in een toespraak. "Ik wil het Vlaams Belang feliciteren met de overwinning. In een democratie heeft de kiezer altijd gelijk." N-VA blijft wel de grootste partij.

De 'groene golf' in België bleef achter bij de verwachtingen. De Vlaamse groenen halen twee zetels meer binnen, de Waalse groenen zeven. Na het tellen van twee derde van de stemmen in Wallonië blijft de Parti Socialiste ondanks het verlies de grootste partij.

De liberalen van premier Charles Michel (MR) zitten er naar verwachting één zetel achter. De links-radicale partijen PVDA en PTB boekten ook winst.

'Het eindspel van België is ingezet'

Het opvallendste aspect aan de Belgische verkiezingen is dat Vlaanderen en Wallonië heel verschillend hebben gestemd. Bijna de helft van de Vlamingen bracht een stem uit op een nationalistische en separatistische partij.

Voor het eerst in de Belgische geschiedenis heeft een zogeheten regering van nationale eenheid, bestaande uit gevestigde christendemocratische, sociaaldemocratische en liberale partijen, geen meerderheid behaald.

Belgische politiek commentatoren voorspellen dat het aanzienlijk moeilijker wordt om binnen het huidige federale stelsel Vlaanderen, Wallonië en het gewest Brussel te regeren. "De nationale eenheid is nu echt wel voltooid verleden tijd. Het eindspel van België is ingezet", schrijft politicoloog Bert Maddens van KU Leuven in De Tijd.