De Griekse premier Alexis Tsipras heeft zondagavond gezegd dat hij vervroegde verkiezingen uitschrijft. Zijn linkse partij Syriza leed een nederlaag bij de Europese verkiezingen.

De resultaten lieten zien dat zijn partij tot 9 procentpunten achterliep op de oppositiepartij Nea Dimokratia (Nieuwe Democratie).

Onder normale omstandigheden eindigt het mandaat van Tsipras in oktober.

In een toespraak zei Tsipras dat hij met de Griekse president zal praten over het uitschrijven van verkiezingen onmiddellijk na de afronding van de tweede ronde van lokale Griekse verkiezingen. Die tweede ronde wordt volgende week gehouden.

Leider Kyriakos Mitsotakis van Nieuwe Democratie had het aftreden van Tsipras geëist. "Hij moet zijn verantwoordelijkheid nemen nu hij het mandaat van het volk is verloren", aldus Mitsotakis.

Financiële crisis

Tsipras' partij Syriza is een Griekse coalitie van verschillende links-radicale politieke partijen. Bij de parlementsverkiezingen in januari 2015 werd de partij de grootste van Griekenland. Tsipras begon toen aan zijn eerste kabinet.

Na een half jaar trok hij de stekker eruit, omdat de kabinetsleden het niet eens konden worden over de financiële steun vanuit Europa. Tsipras moest flink bezuinigen en hervormen om de noodsteun te krijgen die Griekenland nodig heeft om het hoofd boven water te houden. Maar binnen zijn eigen partij was er veel verzet tegen die bezuinigingen.

Bij de verkiezingen van september 2015 behaalde de partij 145 van de 300 parlementszetels. Tsipras werd toen opnieuw premier.

In de periode daarna moest de Griekse premier pijnlijke concessies aan de EU doen, die niet goed vielen bij zijn achterban. Ook een deal over de naam van buurland Noord-Macedonië die Tsipras had gesloten, werd hem niet in dank afgenomen.