De Amerikaanse president Donald Trump wil buiten het Congres om voor 8 miljard dollar (omgerekend ruim 7,1 miljard euro) aan wapens verkopen aan Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Jordanië. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft dat vrijdag bevestigd.

Volgens Pompeo wordt het Congres omzeild omdat vertraging leidt tot verhoogde risico's voor bevriende landen. "Deze wapendeals zorgen voor meer stabiliteit in het Midden-Oosten en helpen onze bondgenoten zich te verdedigen tegen de Islamitische Republiek Iran", aldus Pompeo in een verklaring. Hij voegde eraan toe dat het omzeilen van het Congres eenmalig is.

De regering-Trump zou meerdere commissies van het Congres hebben laten weten dat ze 22 wapendeals met een waarde van ongeveer 8 miljard dollar doorzet zonder dat het Congres daar iets over mag zeggen. Dit is wel gebruikelijk.

Een aantal leden van het Congres heeft bedenkingen bij de wapendeals. Ze vrezen onder meer dat de wapens worden ingezet tegen burgers in Jemen. Een door Saoedi-Arabië geleide coalitie strijdt al vier jaar tegen Houthi-rebellen die grote delen van Jemen in handen hebben.

De Democratische senator Bob Menendez, lid van de Senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen, zei "teleurgesteld, maar niet verbaasd" te zijn. Hij noemde het onbegrijpelijk dat de Verenigde Staten wapens leveren aan autoritaire landen als Saoedi-Arabië. Het Republikeinse Congreslid Jim Risch zei dat hij gaat onderzoeken of deze actie van de regering wel strookt met de wet.