Het hoofd van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) heeft woensdag gezegd dat er nog geen tijdstip waarop de Boeing 737 MAX weer mag gaan vliegen is bepaald. Toestellen van dit type staan wereldwijd sinds half maart aan de grond.

FAA-directeur Dan Elwell zei woensdag dat zijn organisatie nog altijd niet de officiële software-update heeft ontvangen. Hij heeft deze week overleg met luchtvaartautoriteiten uit dertig landen, inclusief China, de EU en Canada.

Boeing heeft naar eigen zeggen sinds vorige week de software-update voor de 737 MAX gereed. Het heeft tijdens 207 vluchten al 360 vlieguren gemaakt met toestellen met de vernieuwde software. De software-update moet uiteindelijk worden goedgekeurd door de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA, voordat de toestellen weer de lucht in mogen.

Bij twee ongelukken met een Boeing 737 MAX, in Indonesië en Ethiopië, kwamen in totaal 346 mensen om het leven. Beide ongevallen waren het gevolg van een softwarefout die ervoor zorgde dat de punt van het vliegtuig naar beneden gedrukt bleef worden.

Indonesië zei dinsdag dat het de 737 MAX mogelijk tot volgend jaar aan de grond houdt. De luchtvaartautoriteiten in het land waar de eerste van twee crashes met zo'n toestel plaatsvond, nemen niet zonder meer genoegen met de maatregelen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer en willen hun eigen afwegingen maken.