Amerikaanse straaljagers hebben maandag voor de kust van Alaska vier bommenwerpers en twee straaljagers van de Russische luchtmacht onderschept.

Het Pentagon beschouwt het verschijnen van de Russische toestellen in wat de Amerikanen de Air Defense Identification Zone noemen als het afgeven van een signaal. Deze zone is wel onderdeel van het internationale luchtruim.

De zone waarin de Amerikaanse F-22's de Russen onderschepten, strekt zich uit tot ongeveer 320 kilometer uit de kust van Alaska. De Russen verschenen met vier Tupolev Tu-95's (codenaam 'Bear'), die ook regelmatig boven de Noordzee opduiken. De bommenwerpers, die een nucleair wapen kunnen afwerpen, werden begeleid door twee Sukhoi Su-35's, meldt het Amerikaanse luchtruimcommando NORAD.

Moskou en Washington liggen de laatste tijd overhoop over een reeks geopolitieke thema's, waaronder Iran. Volgens NORAD nemen patrouilles van de Russische luchtmacht langs de kust van de Verenigde Staten en Canada de afgelopen tijd sterk toe.

'Zeer zichtbare boodschap'

"Het gaat om een zeer zichtbare boodschap die de capaciteiten van Rusland moet aantonen", stelt de commandant van NORAD in een verklaring. "Ook zijn de Russen nieuwe bemanningen aan het trainen voor missies tegen de VS en diens NAVO-bondgenoot Canada."

In januari werden nog twee Russische Tu-160-bommenwerpers ('Blackjacks') onderschept in de Canadese identificatiezone.