De Amerikaanse president Donald Trump kan het verzoek van het Congres om inzage in zijn financiële informatie niet blokkeren, heeft een federale rechter maandag bepaald.

Meerdere leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waarin de Democraten een meerderheid hebben, vroegen via een dagvaarding om inzage in de financiën van de president.

Trump probeerde die inzage tegen te houden door te stellen dat er geen gegronde reden voor is en dat de Democraten alleen op zoek waren naar een manier om hem in een kwaad daglicht te stellen.

De federale rechter Amit Mehta bepaalde echter dat de aanvraag wel degelijk "geldige wettelijke doeleinden" heeft. Zo zou de informatie gebruikt kunnen worden om wetten over ethische verantwoording en openbaarheid van documenten aan te scherpen.

Ook is het volgens de rechter niet aan Trump om "te suggereren dat de actie van het comité politiek gemotiveerd is en om de objectiviteit van het Congres in twijfel te trekken".

Trump gaat tegen uitspraak in beroep

President Trump liet kort na de uitspraak van de rechter al weten in hoger beroep te gaan. Dat zei hij volgens persbureau Reuters tegen enkele verslaggevers.

De advocaten van Trump stellen dat het Congres met de aanvraag "ongrondwettelijk" handelt.