Alle Nederlandse militairen die in Irak op trainingsmissie zijn, zijn weer aan de slag.

De missie lag sinds vorige week zondag stil, omdat er gevaar zou dreigen. Wat er precies aan de hand was, is niet bekendgemaakt.

De Nederlanders die in de hoofdstad Bagdad Iraakse commando's opleiden, hadden de training halverwege de week "onder voorwaarden" al hervat.

De vijftig militairen die bij de noordelijke stad Erbil Koerdische peshmerga's trainen, zijn volgens Defensie zondag weer aan het werk gegaan.

Duitse media meldden eerder dat de missie van een door de VS aangevoerde coalitie was opgeschort, omdat er aanwijzingen voor door Iran gesteunde aanvallen waren. De spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran zijn de afgelopen weken opgelopen.

Defensie sprak van een voorzorgsmaatregel vanwege een "verhoogd dreigingsniveau". Dat "beeld is inmiddels bijgesteld".

Opgelopen spanningen tussen VS en Iran

Over de aard van de dreiging deed Defensie geen uitspraken. Ook wilde woordvoerder niet zeggen of het iets te maken heeft met de opgelopen spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran, het buurland van Irak.

De VS is bang dat Iran Amerikaanse burgers, organisaties, militairen en bondgenoten in de regio zal aanvallen.

Afgelopen woensdagochtend beval het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dan ook zijn ambassademedewerkers in Irak, die daar zijn voor "niet-spoedeisende" zaken, het land te verlaten.

Een officiële reden voor dit onmiddellijke vertrek is niet genoemd, maar het is zeer aannemelijk dat de oproep te maken heeft met de opgelopen spanningen in de regio.

Militaire bijdrage van Nederland in Irak

Nederland draagt in Irak bij aan de internationale strijd tegen de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). Nederlandse militairen geven Iraakse strijdkrachten in het noorden van het land advies over en trainingen in onder andere schietvaardigheid en militaire EHBO.

Daarnaast doet Nederland mee aan een opbouwmissie van de NAVO, die zich richt op het versterken van de Iraakse veiligheidssector.

Tot voor kort waren er ook Nederlandse F-16's actief boven Irak, maar deze missie is op 31 december 2018 beëindigd.