Na het uiteenvallen van de Oostenrijkse coalitie van de ÖVP en de FPÖ zullen de Oostenrijkers begin september een nieuw parlement kiezen. Dit werd zondag aangekondigd door bondspresident Alexander Van der Bellen na gesprekken met bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP).

Het land moet het vertrouwen in de politiek zo snel mogelijk herstellen, aldus Van der Bellen. Het gaat volgens hem om het welzijn van het land en de reputatie van Oostenrijk in de wereld.

"De nieuwe verkiezingen zijn geen wens, maar een noodzaak", zei Kurz. In de maanden voorafgaand aan de verkiezingen moet stabiliteit worden bereikt. De regeringsleider kondigde aan dat hij daarom met alle partijen in gesprek zal gaan.

Zaterdag beëindigde Kurz de samenwerking met de rechts-populistische FPÖ in de regeringscoalitie. Hij liet merken het optreden van de FPÖ zat te zijn. Hij verweet de partij zijn hervormingsplannen te schaden. Kurz heeft niet de indruk dat de coalitiepartner bereid is om dat aan te passen.

Het laatste zetje was een video uit 2017 waarin de latere vicekanselier Heinz-Christian Strache met een Russische investeerder praat over overheidsopdrachten in ruil voor steun bij de verkiezingscampagne. Strache trad zaterdag noodgedwongen af.

De bondskanselier ziet geen heil in het vervangen van bewindspersonen om zijn kabinet overeind te houden.