Saoedi-Arabië heeft vanwege de recent opgelopen spanningen in de Golfregio verschillende staten uit de regio uitgenodigd voor twee crisisbijeenkomsten.

Het Saoedische persbureau SPA meldde dat koning Salman de leiders van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten en de Arabische Liga heeft uitgenodigd om op 30 mei in Mekka bijeen te komen. Daar moeten "de agressie en het gevolg daarvan voor de regio" worden besproken.

In Saoedi-Arabië werd dinsdag een van de belangrijkste oliepijpleidingen van het land aangevallen. Het soennitische Saoedi-Arabië houdt zijn sjiitische aartsvijand Iran daarvoor verantwoordelijk.

Daarnaast werden vier schepen, waaronder twee Saoedische olietankers, vorige week zondag gesaboteerd voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het is niet duidelijk wie voor deze sabotage verantwoordelijk is.

'Vergelding voor aanvallen in Jemen'

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel Al Jubeir zei dat zijn land niet ten strijde wil trekken tegen Iran, maar wel bereid is zijn belangen te verdedigen.

De door Iran gesteunde Houthi-rebellen noemden de aanval op de oliepijplijnen een vergelding voor Saoedische aanvallen in Jemen. De Houthi's heersen over grote delen van het land waar al jaren een burgeroorlog woedt. Een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië steunt de internationaal erkende regering van Jemen. De alliantie voert al ruim vier jaar lang regelmatig luchtaanvallen uit op de Houthi's.

VS: Aanwijzingen voor dreiging vanuit Iran

De spanningen in de regio liepen al eerder op. Het Amerikaanse ministerie van Defensie stuurde onder meer een vliegdekschip en een squadron bommenwerpers naar het Midden-Oosten, omdat er aanwijzingen zouden zijn voor Iraanse aanvallen op Amerikaanse troepen.

Het persbureau SPA meldde zondag ook dat de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman telefonisch met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft gesproken over de inspanningen om de veiligheid in de regio te vergroten.