De burgemeester van New York, Bill de Blasio, gaat meedoen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. De Democraat maakte zijn kandidatuur donderdag bekend in een videoboodschap.

De kandidatuur van de 57-jarige De Blasio komt niet onverwacht. Er werd al maandenlang gespeculeerd dat hij zijn naam zou toevoegen aan de groeiende lijst met Democraten die staan te popelen om het tegen de huidige president Donald Trump op te nemen.

De Blasio is sinds hij in 2013 werd verkozen burgemeester van New York. In die functie leverde hij de afgelopen jaren regelmatig kritiek op het beleid van Trump. De Blasio kan geen derde termijn als burgemeester krijgen.

De Blasio kwam zes jaar geleden op als hervormer van de Democratische partij door een links geluid te laten horen. Door verschillende politieke tegenslagen nam zijn populariteit de afgelopen jaren echter af.

Verschillende successen als burgemeester

Desondanks behaalde De Blasio verschillende successen als burgemeester van New York. Zo zorgde hij in de Amerikaanse metropool voor een verhoging van het minimumloon naar 15 dollar (13,39 euro), een betaald ziekteverlof en een jaar gratis kleuterschool.

De Blasio is van plan om in zijn presidentscampagne werkende mensen op één te stellen. Hij wil strijden voor een beter klimaat en het opnemen tegen de rijkdom van grote bedrijven.

Biden, Sanders en Warren concurrenten van De Blasio

De burgemeester is van plan om dit weekend campagne te voeren in de staten Iowa en South Carolina, waar kiezers al vroeg mogen stemmen op een kandidaat.

De voormalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden is tot op heden de favoriet aan Democratische zijde. Hij kondigde vorige maand officieel aan mee te gaan doen aan de verkiezingen. Andere concurrenten van De Blasio zijn onder anderen de senatoren Bernie Sanders en Elizabeth Warren.