De Surinaamse president Desi Bouterse heeft donderdagochtend lokale tijd vier bekende partijgenoten van zijn Nationale Democratische Partij (NDP) als nieuwe ministers beëdigd. Hij lijkt met de verkiezingen in zicht bezig met het verzekeren van zijn machtspositie.

Het rommelt al een poos in de regering-Bouterse. Volgens de Surinaamse krant Waterkant heeft de president al zeker "47 ministers versleten".

De vier ministers die nu zijn vervangen, moesten opstappen vanwege integriteitsproblemen, zoals corruptie en belangenverstrengeling.

Over iets meer dan een jaar worden in Suriname weer verkiezingen gehouden. De populariteit van Bouterse is de afgelopen jaren afgenomen vanwege een diepe economische crisis en corruptieschandalen.

Onderzoek naar groot bankschandaal

Naast de politieke crisis dreigt er een groot financieel schandaal. Eerder deze week is de Surinaamse justitie gestart met een onderzoek naar vermeende grootschalige fraude bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB).

De bank zou leningen hebben verstrekt aan hooggeplaatste functionarissen. Deze leningen zouden vervolgens uit de administratie zijn gewist.

Onder anderen de leidinggevenden van de SPSB en de Centrale Bank van Suriname worden genoemd als mogelijke betrokkenen. Ook wordt de naam van de waarnemend president van het Surinaamse Hof van Justitie genoemd. Zij zijn allemaal op non-actief gesteld door Bouterse.

De Surinaamse economie staat al jaren onder druk. De regering kampt met een begrotingstekort van zo'n 8 miljard Surinaamse dollar (bijna 1 miljard euro), schreef Trouw dit jaar.