Medewerkers van de luchtverkeersleiding van Brussels Airport hebben donderdag enkele uren het werk neergelegd. Hierdoor konden tussen 9.30 uur en 13.00 uur geen vliegtuigen landen of opstijgen op de Belgische luchthaven. De staking had ook gevolgen voor vluchten naar Nederland.

Ook na de werkonderbreking moeten reizigers nog rekening houden met vertragingen, meldt Brussels Airport. Passagiers worden geadviseerd om hun vluchtstatus te blijven controleren. Ook vluchten naar Nederland kunnen nog last hebben van vertragingen.

Vliegtuigen die op weg waren naar Nederland moesten tijdelijk om via het oosten, zei een woordvoerder van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) tegen NU.nl.

Vluchten die vertrokken vanuit Nederland hadden volgens LVNL geen last van de staking op de Brusselse luchthaven. Dat is omdat vliegverkeer boven de 7.500 meter hoogte onder de controle van de Europese luchtverkeersleiding valt.

Vliegtuigen die Nederland vanuit het zuiden aandeden, konden tot 13.00 uur niet over België vliegen, omdat die lager vliegen en wel door het Belgische luchtruim moesten. Voor luchtvaartmaatschappijen betekende dit dat zij hun vliegroutes tijdelijk moesten aanpassen.

Tot twee uur vertraging voor vluchten vanuit Zuid-Europa

Transavia meldde dat zijn vluchten vanuit Zuid-Europa vertraging opliepen door de staking. Reizigers moesten rekening houden met een extra reistijd van maximaal twee uur, aldus een woordvoerder van de vliegmaatschappij.

Die vertragingen zouden volgens Transavia waarschijnlijk na 13.00 uur doorwerken op andere vluchten. "Het geeft een domino-effect".

De KLM heeft twee retourvluchten naar respectievelijk Brussel en Luxemburg moeten annuleren vanwege de werkonderbreking op Brussels Airport. KLM-vluchten naar Schiphol zijn "iets langer onderweg", aldus een woordvoerder.

Volgens Belgische media werden zeker 56 vluchten op Brussels Airport geschrapt. Hoewel de luchthaven wel openbleef, werden reizigers opgeroepen om niet naar het vliegveld te komen tot de staking voorbij was.

Actie uit onvrede over tijdstip van informatiesessies

De luchtverkeersleiders staken omdat zij ontevreden zijn over het door de directie van skeyes geplande tijdstip voor een vergadering over een onlangs gesloten sociaal akkoord met de vakbond ACV.

De directie bood de luchtverkeersleiders de mogelijkheid om tussen 10.00 uur en 19.00 uur langs te komen voor uitleg over het akkoord. De ACV zegt tegen Belgisch media dat dit tijdstip precies op het drukste moment van de dag viel.

De directie van skeyes beschouwt de acties van haar medewerkers als "wilde stakingen". De bedrijfsleiding roept iedereen op de kalmte te bewaren en zegt nog altijd de intentie te hebben om personeelsleden uitleg te geven over het sociaal akkoord.

VTM meldde dat luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines ondertussen een geldbedrag van minstens 4 miljoen euro had geëist bij skeyes vanwege de door de acties geleden schade.