Josu Ternera, de voormalige politieke ETA-leider die sinds 2002 internationaal gezocht wordt, is bij een Spaans-Franse operatie gearresteerd in Frankrijk, meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ternera wordt door de Spaanse autoriteiten verantwoordelijk gehouden voor een aanslag op een hoofdkwartier van de Spaanse politie-eenheid Guardia Civil in 1987, waarbij elf mensen, onder wie vijf kinderen, om het leven kwamen.

De voormalige leider werd opgepakt in de Alpen, vlak bij de Mont Blanc.

Het is niet bekend waar Ternera, die eigenlijk José Antonio Urrutikoetxea heet, zich de afgelopen zeventien jaar heeft bevonden.

ETA werd in 2018 officieel opgeheven

De Euskadi Ta Askatasuna (ETA), dat 'Baskenland en Vrijheid' betekent, werd in 1959 opgericht. De onafhankelijkheidsbeweging, die in de EU te boek staat als terreurbeweging, voerde bijna vijftig jaar strijd tegen de Spaanse regering.

De ETA was verantwoordelijk voor de dood van ongeveer achthonderd mensen. Bij de bloedigste aanslag, die ook in 1987 plaatsvond, kwamen 21 mensen om het leven. Er ging toen een bom af in de parkeergarage van een winkelcentrum in Barcelona.

In 2018 werd de ETA formeel opgeheven. Ternera bracht dit nieuws destijds naar buiten in een videoboodschap.