Sri Lankaanse agenten hebben dinsdag 23 mensen gearresteerd die het op moslims hadden gemunt. De groep wilde wraak nemen voor de aanslagen in het land tijdens het paasweekend, waarbij meer dan 250 mensen om het leven kwamen.

In Sri Lanka werden zondag en maandag moskeeën en winkels van moslims overvallen, waarna ze in brand werden gestoken. Moslims moesten vluchten en zich verstoppen voor woedende menigtes die bewapend waren met zwaarden en staven. Eén persoon zou zijn omgekomen toen hij zijn thuis probeerde te verdedigen tegen een aanval.

Als gevolg van de aanvallen gingen maandag in heel het land het socialemedianetwerk en alle chatapps plat. Daarnaast werd een landelijke avondklok van 21.00 uur tot 4.00 uur (lokale tijd) ingesteld.

Vlak na de aanslagen van vorige maand werden sociale media op verzoek van de Sri Lankaanse autoriteiten negen dagen lang geblokkeerd. Het is niet duidelijk tot wanneer de nieuwe blokkade geldt.

Sinds de arrestaties zijn er geen nieuwe ongeregeldheden gemeld, vertelt een woordvoerder van de politie. In het land is 10 procent van de bevolking, die uit in totaal 22 miljoen mensen bestaat, moslim. Het overgrote deel is boeddhistisch.