Duizenden Tsjechen zijn maandag de straat opgegaan om te demonstreren tegen de nieuwe minister van Justitie. De betogers vrezen dat de 71-jarige Marie Benesova een onderzoek naar premier Andrej Babis zal dwarsbomen.

Aan het protest in Praag deden volgens de organisatoren zo'n twintigduizend mensen mee. Betogers droegen spandoeken met zich mee met teksten als "voor een onafhankelijke justitie".

Tsjechische media berichten dat ook zo'n tweeduizend mensen de straat op gingen in Brno, de op een na grootste stad van het land.

Het is de derde week op rij waarin tegen minister Benesova wordt gedemonstreerd. Haar voorganger was plots opgestapt, nadat de politie justitie in april had geadviseerd de steenrijke premier en anderen te vervolgen voor misbruik van EU-geld.

Benesova was als parlementariër in 2017 tegen het opheffen van de parlementaire onschendbaarheid van Babis. Een van de organisatoren van de betogingen noemde het op de radio een "onacceptabel toeval" dat iemand met haar achtergrond direct na de aanbeveling van de politie is aangesteld als minister.

Babis ontkent alle beschuldigingen. Hij heeft de betogingen omschreven als politiek theater in de aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen.