Juan Guaidó, de oppositieleider en zelfbenoemd interim-president van Venezuela, heeft via zijn afgezant in de Verenigde Staten aan de Amerikanen gevraagd om in te grijpen in zijn land.

Guaidó zei zaterdag dat hij hoopte met het Amerikaanse ministerie van Defensie samen te werken om een oplossing te vinden voor de politieke crisis in het Zuid-Amerikaanse land.

"We hebben onze ambassadeur Carlos Vecchio de opdracht gegeven om onmiddelijk contact op te nemen met het Pentagon en een gezamenlijke actie op te zetten", aldus de oppositieleider zaterdag tijdens een toespraak in de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

"We hebben vanaf het begin gezegd naar alle middelen te grijpen die we ter beschikking hebben om de druk op te voeren."

Guaidó zei eerder deze week in een interview een militaire interventie van de VS te zullen accepteren als de Amerikanen het zouden aanbieden.

Het Pentagon en de Amerikaanse regering hebben nog niet op het verzoek van Guaidó gereageerd. De Verenigde Staten erkenden hem in januari wel als interim-president van het land en stelden eerder dat "alle opties op tafel lagen".

Crisis Venezuela: Waarom VS Guaidó steunt en Rusland niet
168
Crisis Venezuela: Waarom VS Guaidó steunt en Rusland niet

Guaidó beweert dat China steun toezegt aan diplomatieke missie

De 35-jarige leider van de Nationale Assemblee van Venezuela, die een opstand leidt tegen zittend president Nicolás Maduro, stelde tevens van China de garantie te hebben gekregen dat het Aziatische land zich zou aansluiten bij een diplomatieke missie van Europese en Zuid-Amerikaanse landen.

China is naast onder meer Rusland en Cuba een van de landen die eerder steun uitsprak voor Maduro.

De toespraak van Juan Guaidó trok zoals wel vaker veel publiek in Caracas. (Foto: AFP)