Het Amerikaanse oorlogsschip USS Arlington voegt zich binnenkort bij het vliegdekschip USS Abraham Lincoln in de Perzische Golf. Ook een Patriot-luchtverdedigingssysteem is naar het gebied gestuurd. Het zijn nieuwe maatregelen waarmee de Verenigde Staten naar eigen zeggen willen voorkomen dat Iran de Amerikaanse troepen in het gebied aanvalt.

De USS Arlington kan amfibische operaties lanceren en beschikt over vier zware transporthelikopters. De USS Abraham Lincoln is door de VS op 6 mei naar de Perzische Golf gestuurd, samen met enkele zware B-52-bommenwerpers. Deze zijn inmiddels aangekomen op de Amerikaanse legerbasis in Qatar, meldt het Pentagon.

Iran lijkt niet onder de indruk van de Amerikaanse vloot. Een hoge geestelijk leider zei vrijdag dat alle "miljarden kostende" oorlogsschepen met een raket vernietigd kunnen worden.

De spanningen rondom het islamitische land zijn de afgelopen dagen opgelopen. De Verenigde Staten geven aan aanwijzingen te hebben dat Iran hun belangen en bondgenoten wil aanvallen, maar heeft daar weinig informatie over vrijgegeven.

Iran trekt zich gedeeltelijk terug uit akkoord na nieuwe sancties

De Amerikanen legden Iran deze week ook nieuwe sancties op, die gericht zijn op de aluminium-, staal-, ijzer- en kopersectoren van het land.

Als reactie daarop besloot de president van Iran zijn land gedeeltelijk terug te trekken uit het nucleaire akkoord, dat in 2015 werd ondertekend. Dat leverde hem veel kritiek op vanuit de EU.

"Iran zal geen verrijkt uranium en zwaar water (dideuteriumoxide) aan andere landen verkopen", schreef Rouhani. Daarnaast dreigde hij de productie van verrijkt uranium op te gaan schroeven als de overgebleven mogendheden het niet voor elkaar krijgen om Iran binnen zestig dagen te beschermen tegen de sancties van de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten trokken zich vorig jaar al terug uit het akkoord. De regering van president Donald Trump zegt een nieuwe deal, waarin Iran nog meer wordt beperkt in zijn nucleaire programma, te willen sluiten.

De Iraanse president Hassan Rouhani. (Foto: AFP)