Noord-Korea heeft donderdag twee projectielen afgevuurd, zeggen stafchefs van het Zuid-Koreaanse leger. Het is nog onduidelijk om wat voor projectielen het precies gaat, maar waarschijnlijk waren het twee korteafstandsraketten.

De projectielen werden rond 16.30 uur lokale tijd afgevuurd vanaf een locatie in het noordwesten van het land. De twee projectielen vlogen 420 kilometer en 270 kilometer richting het oosten.

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft Noord-Korea donderdag gewaarschuwd dat de militaire testen de onderhandelingen over de betrekkingen op het Koreaans Schiereiland in gevaar brengen.

Afgelopen zaterdag vuurde Noord-Korea ook al meerdere raketten af, die vervolgens in zee belandden. Dit was de eerste keer sinds november 2017.

VS eisen vrijlating politieke gevangenen en sluiting kampen

De Verenigde Staten riepen Noord-Korea donderdag op om "alle politieke gevangenkampen te ontmantelen" en alle politieke gevangenen vrij te laten. Volgens Amerikaanse schattingen gaat het om 80.000 tot 120.000 gevangenen.

Mark Cassayre, de Amerikaanse zaakgelastigde in de diplomatieke missie, vroeg de Noord-Koreaanse autoriteiten tevens om humanitaire hulpverleners toe te staan het land binnen te komen en de plaatselijke bevolking helpen.

De Noord-Koreaanse ambassadeur Han Tae Song verklaarde tegenover de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties dat de "fundamentele vrijheden van de bevolking gewaarborgd worden", maar dat de sancties geluk in de weg staan in het Aziatische land.

Gesprekken met VS zitten vast

Tijdens onderhandelingen met de VS over een einde aan het Noord-Koreaanse kernprogramma zegde Noord-Korea toe geen nieuwe langeafstandsraketten- of kernwapentesten te zullen houden. De gesprekken belandden echter al snel in een patstelling en de top tussen beide partijen werd voortijdig beëindigd.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zei vorige maand tijdens een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin dat de kwestie afhangt van de VS. Hij waarschuwde dat de vijandigheid van voor de toenadering snel kan terugkeren.