Een speciale integriteitscommissie van de Amerikaanse Senaat heeft Donald Trump jr., de zoon van de Amerikaanse president, gedagvaard om opnieuw vragen te beantwoorden over contacten met Rusland. Dat melden twee bronnen in het Congres.

De commissie wil Trump jr. vragen stellen over de getuigenis die hij in september 2017 bij de senaatscommissie heeft afgelegd. Zijn verklaring werd later tegengesproken door Michael Cohen, de voormalige advocaat van zijn vader Donald Trump.

Trump jr. ontkende desgevraagd direct betrokken te zijn geweest bij de plannen voor een Trump Tower in Moskou. "Wat ik weet, weet ik pas sinds de laatste paar weken", zei hij destijds.

Cohen verklaarde de familie Trump, onder wie zoon Donald Trump jr. en zijn zus Ivanka, zeker tien keer te hebben ingelicht over de situatie en voortgang van het Trump Tower-project. De bouw is uiteindelijk niet doorgegaan.

Oud-advocaat Trump sluit deal met justitie: Wie is Michael Cohen?
143
Oud-advocaat Trump sluit deal met justitie: Wie is Michael Cohen?

Democraten voeren druk op team Trump op

Het is niet de eerste actie die de Democraten in het Congres ondernemen tegen het team van president Trump. De justitiecommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag een motie van minachting aangenomen tegen zijn justitieminister William Barr.

De commissie veroordeelt Barr, omdat hij weigert de volledige, ongecensureerde versie van het rapport van Robert Mueller over te dragen aan de parlementariërs. Barr heeft tot nu toe alleen een versie van het rapport vrijgegeven waarin grote delen zwart zijn gemaakt, omdat die vertrouwelijke informatie zouden bevatten.

De minister verdedigt die keuze door te wijzen op regels die stellen dat congresleden geen informatie onder ogen mogen krijgen die afkomstig is van een onderzoeksjury.