Het hooggerechtshof van Venezuela is na de mislukte couppoging van vorige week gestart met een onderzoek naar zeven betrokken oppositieleden. Zij worden verdacht van onder meer landverraad, rebellie en samenzwering.

Procureur-generaal Tarek William Saab richt in zijn onderzoek de pijlen niet op de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó of oppositieleider Leopoldo López, die na jaren huisarrest zijn toevlucht heeft gezocht in de Spaanse ambassade, maar op vooraanstaande politici die hun plannen steunden.

Onder anderen Henry Ramos, Luis Florido en Marianela Magallanes zijn aangeklaagd wegens onder meer hoogverraad. Op basis van welke feiten zij worden vervolgd, is niet verder toegelicht.

De gerechtelijke procedure wordt overgelaten aan het openbaar ministerie en de Grondwetgevende Vergadering, die trouw is aan de regering van president Nicolás Maduro.

De Venezolaanse volksvertegenwoordiging, gecontroleerd door de tegenstanders van Maduro, veroordeelt de maatregel. Die is in strijd met de parlementaire onschendbaarheid van de afgevaardigden.

Legervoertuig rijdt op Venezolanen in bij couppoging
78
Legervoertuig rijdt op Venezolanen in bij couppoging

Deel van leger bleef Maduro steunen

De afgelopen weken slaagde Guaidó erin een aantal militairen aan zijn zijde te krijgen en oppositieleider López te bevrijden.

Het lukte echter niet het regime van Maduro omver te werpen, omdat het grootste deel van het leger de socialistische president bleef steunen.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence beloofde dinsdag met nieuwe "lokkertjes" voor Venezolaanse militairen te komen, om zo de overstap te maken naar de kant van Guaidó.

Maduro leek een dergelijke reactie zaterdag al te hebben verwacht. Toen stelde hij dat zijn leger klaar moet zijn voor "nieuwe aanvallen van de Verenigde Staten".

Crisis Venezuela: Waarom VS Guaidó steunt en Rusland niet
168
Crisis Venezuela: Waarom VS Guaidó steunt en Rusland niet