De Myanmarese president Win Myint maakte in de nacht van maandag op dinsdag bekend dat het land meer dan 6.500 gevangenen zal vrijlaten. Het gaat onder anderen om twee journalisten van persbureau Reuters.

In april liet Myanmar ook al meer dan negenduizend gevangenen vrij. Het is voor het Zuidoost-Aziatische land traditie om amnestie te verlenen om zo het begin van het nieuwe jaar te vieren. In Myanmar startte het nieuwe jaar op 17 april.

De twee gedetineerde journalisten Wa Lone (33) en Kyaw Soe Oo (29) van Reuters worden ook vrijgelaten, meldt het persbureau. Zij zaten sinds december 2017 vast en kregen in september 2018 een celstraf van zeven jaar opgelegd voor het overtreden van de wet omtrent staatsgeheimen.

In april werd hun verzoek tot hoger beroep, laatste kans om de straf te ontlopen, nog afgewezen door het hooggerechtshof.

De mannen onderzochten de dood van tien Rohingya's, die tot de islamitische minderheid in het land behoorden. De journalisten zouden voor hun onderzoek op illegale wijze documenten hebben bemachtigd.

Voor het onderzoek wonnen ze een Pulitzer, de belangrijkste journalistieke prijs in de Verenigde Staten.