Bij de Boeing 737 die vrijdagavond in een rivier bij een Amerikaans militair vliegveld in Florida belandde, werkte de zogeheten straalomkering niet, zegt een veiligheidsfunctionaris maandag tegen persbureau AFP. De functie moet een toestel helpen afremmen bij een landing.

De straalomkering zorgt er normaal voor dat de stuwkracht tegen de richting van het vliegtuig ingaat. Daardoor wordt het toestel afgeremd.

Er was echter een onderdeel van deze Boeing 737 afgebroken. Het toestel schoot van de landingsbaan af en kwam vervolgens in de rivier terecht.

Bij de crash raakten 21 mensen gewond. Het toestel had 136 passagiers en 7 bemanningsleden aan boord en was vertrokken vanaf Guantanamo Bay op Cuba.

De piloten zouden hebben geprobeerd te landen tijdens een zware storm. Vlak voor de landing zouden zij toestemming hebben gevraagd om op een andere, kortere baan te mogen landen.

Boeing onderzoekt nog waarom de piloten die beslissing hebben genomen. De cockpitvoicerecorder, die nog niet boven water is gekomen, moet uitsluitsel bieden. Onderzoekers beschikken al wel over de gegevens van de flightdatarecorder. Deze twee recorders zijn de zwarte dozen van het vliegtuig.

Passagier filmt noodlanding Moskou vanuit brandend toestel
63
Passagier filmt noodlanding Moskou vanuit brandend toestel