De staatsscholen in Sri Lanka zijn maandag onder strenge bewaking weer geopend na de terroristische aanslagen op Paaszondag. Maar veel bezorgde ouders houden hun kinderen thuis uit vrees voor meer aanslagen.

Twee weken nadat bij zelfmoordaanslagen in hotels en kerken 257 mensen om het leven zijn gekomen, hielden militairen zondag een veiligheidscheck bij scholen.

Ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen en militaire patrouilles waren de meeste klaslokalen maandag vrijwel leeg. Privéscholen, waaronder katholieke instellingen, bleven gesloten.

De autoriteiten schrijven de aanslagen, waarbij ook 42 buitenlanders werden gedood, toe aan twee relatief onbekende lokale islamitische groeperingen, de National Thowheeth Jama'ath (NTJ) en Jamathei Millathu Ibrahim (JMI).

Islamitische Staat heeft de aanslagen opgeëist

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de bomaanslagen opgeëist.

De Sri Lankaanse president Maithripala Sirisena heeft zaterdag gezegd dat meerdere actieve leden van een betrokken terroristische groepering geïdentificeerd, maar nog niet gearresteerd zijn.

Volgens Sirisena zou het om zo'n 25 tot 30 personen gaan.

Politie stuit op explosieven bij huiszoeking Sri Lanka
70
Politie stuit op explosieven bij huiszoeking Sri Lanka

Het is nog altijd onrustig in het land

Het is nog altijd onrustig in het land. Zo was er vorige week vrijdag een schietpartij tussen Sri Lankaanse militairen en mogelijke aanslagplegers. Ook was er een explosie bij een huiszoeking.

De regering waarschuwde eerder deze week dat moslims beter niet naar de moskee kunnen gaan voor het vrijdaggebed. Inlichtingendiensten konden aanslagen met autobommen, als vergelding voor de aanslagen op drie kerken en drie hotels, niet uitsluiten.