In de Notre-Dame-kathedraal in de hoofdstad Luxemburg hebben familie, Europese vorstenhuizen en tal van andere genodigden afscheid genomen van oud-groothertog Jean van Luxemburg.

De vader van de huidige groothertog Henri overleed op 23 april op 98-jarige leeftijd. Hij was van 1964 tot 2000 staatshoofd van het kleine Europese land. De bevolking kon de afgelopen dagen al afscheid nemen van de geliefde groothertog.

Namens Nederland woonde prinses Beatrix de staatsbegrafenis bij. Ook prins Carlos van Bourbon-Parma en zijn echtgenote prinses Annemarie woonden de plechtigheid bij.

De overleden groothertog was via zijn vader prins Félix zelf ook een prins van Bourbon-Parma. Uit België kwamen onder anderen koning Filip en koningin Mathilde, alsmede Filips ouders koning Albert en koningin Paola.

Prinses Beatrix was namens Nederland aanwezig bij de uitvaart. (Foto: EPA)

Duizenden bewijzen laatste eer

Duizenden mensen stonden 's ochtends langs de route tussen het groothertogelijk paleis en de Notre-Dame. Aan de huizen hingen vlaggen met rouwband. Voorafgaand aan de kerkdienst werden 21 saluutschoten gegeven.

Het grote publiek kon de uitvaart volgen via een groot scherm op een plein in de hoofdstad. Beelden vanuit de kathedraal werden ook via een livefeed verspreid.

Na de plechtigheid werd Jean bijgezet in de crypte van de kathedraal.