De onrust in de Gazastrook is zaterdag opgelaaid. Vrijdag kwamen bij demonstraties twee Palestijnen om het leven en zaterdag klonk in Israël het luchtalarm nadat er raketten werden afgevuurd vanuit Gaza.

Volgens persbureau Reuters zijn er in dertig minuten tijd zeker vijftig raketten afgevuurd. Voor zover bekend zijn de raketten onderschept en zijn er geen gewonden gevallen.

De beschietingen volgen na een luchtaanval van Israël op vrijdag. Daarbij kwamen twee Hamas-militanten om het leven. Het bombardement was volgens het Israëlische leger een reactie op beschietingen vanuit het zuiden van Gaza.

Eerder op die dag kwamen twee demonstranten om bij een confrontatie in de buurt van de grens tussen Gaza en Israël. Sinds de dodelijke protesten van maart vorig jaar zijn er ruim tweehonderd Palestijnen omgekomen bij de grens van de enclave.

Betogers willen einde aan blokkade door Israël

De demonstranten betogen onder meer voor het einde van een blokkade die is ingesteld door Israël en Egypte. Volgens Israël is de blokkade nodig om te voorkomen dat wapens Hamas bereiken.

Na bemiddeling van Egypte is de blokkade versoepeld. Zo werd de controle op bepaalde goederen verlicht en mochten bewoners van de Gazastrook in een groter zeegebied vissen.